İSMAİL KARASU

SOSYOLOG, EĞİTMEN, YÖNETİM DANIŞMANI

İsmail KARASU, Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunudur.
İş dünyasında ve özel sektörde 40 yılı aşan deneyimlerini paylaşmak üzere birçok platformun kuruluşunda ve yönetiminde aktif rol almıştır.
Sektör ve şirket liderleri ile çalışanlarının verimliliğini ve çevikliğini artırma odaklı değişim, dönüşüm, gelişim yöntemleri ve uygulamaları alanında uzmanlaşmıştır.

Karasu; İşletme Koçluğu ve Yönetim Danışmanlığı hizmetlerinin yanında, şirketlere, kamu kurumlarına, eğitim kurumlarına, üniversitelere:
Pozitif Yaşam Becerileri, Liderlik, Yönetim Becerileri, Ekip Çalışması, Stres Yönetimi, Zaman Yönetimi, Hizmet Kalitesi, Müşteri İlişkileri, Satış Becerileri, Duygusal Zekâ, Aile İçi İletişim, Başarı Ailede Başlar, Topluluk Karşısında Konuşma, Diksiyon ve Fonetik konularında seminerler vermektedir.

Türkiye'nin en güçlü kamu kurum ve kuruluşlarında seminerler veren Karasu; T.B.M.M, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, AFAD, MTA Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, TÜİK ve çeşitli İl Valiliklerinde danışmanlıklar yapmış, eğitimler gerçekleştirmiştir. Halen, yirmiye yakın üniversitede dönemsel seminerler vermektedir.

Türkiye'nin alanında lider kurum ve kuruluşlarında eğitimler veren Karasu; THY, Anadolu Jet, Aşkale Çimento Casper Bilgisayar, Daikin Klima, Erbakır, Erçimsan Holding, Daikin Klima, Dortek Kapı, Gelir İdaresi Başkanlığı, General Mobile, İBB, İDO, İETT, Kâmil Koç, LG Türkiye, MÜSİAD, Saat&Saat, Sanko Holding, Teleses, Haberler.com, Vakıfbank gibi pek çok kuruluşun yöneticilerine ve çalışanlarına çeviklik, verimlilik ve motivasyon içerikli eğitimler vermiştir. Halen Haliç Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde seminerler vermektedir.

İsmail KARASU; bilgi ve tecrübelerini "Yaşam Coşkusu", "Değişim ve Gelişim Yolunda 500 Adım" adlı kitaplarla kamuoyunun faydasına sunmuştur.
Bugüne dek 200'ü aşkın kuruma, 500'e yakın lidere, 5 binin üzerinde kişiye verdiği hizmetlerine dair misyonunu ve manifestosunu 4 Dönüşüm İlkesi doğrultusunda şöyle tanımlamaktadır;

Uygulanabilir Değişim, İçselleştirilen Gelişim, Sürekli ve Sonsuz İyileştirmeler ve Koşulsuz Bilgi Paylaşımı